Sve vrste salata
SALATE
SaLaTe
Blog
petak, studeni 8, 2013
Sastojci potrebni za ovu salatu su:

1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 konzerva crvenog pasulja
1 konzerva kukuruza
3 paradajza
maslinovo ulje
bijelo vinsko sirce
soli po ukusu
peršun

Način pripreme salate je sljedeći:

Paprike isjeckati na kocke a paradajz na cetvrtine, pasulj iscjediti i oprati kao i kukuruz. Posoliti, dodati maslinovo ulje i sirce i promješati. Persun sitno isjeckati i dodati u salatu.



salate @ 01:39 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, studeni 6, 2013
Za ovu salatu je potrebno:

4 jaja
0,25 kg zelene salate
0,25 kg radiča
0,04 kg parmezana
0,03 kg ribanog parmezana
6 ploški toasta
slani inćuni
2 češnja češnjaka
senf
0,05 kg majoneze
vinski ocat (kap, dvije ako majoneza nije dovoljno kisela)
limun
sol                                                                                                                                                                                                                                                   bijeli papar

Salata se priprema na sljedeči način:

Nakon što stavimo kuhati jaja, očišćeni češnjak sitno narežemo, pa pomiješamo sa inćunima koje smo isto sitno narezali. Dodamo majonezu, malo ulja i senfa te začinimo solju i bijelim paprom, sokom od ocijeđenog limuna, malo octa i ribanim parmezanom. Tost ispečemo u tosteru ili na tavi, pa ga narežemo na štapiće. Salate, radič i kristal zelenu salatu, nakon što očistimo i operemo, natrgamo ili narežemo na manje komade pa posložimo po tanjirima. Salatu prelijemo umakom i ukrasimo ohlađenim tvrdo kuhanim jajima, rezanim na ploške, dodamo  složeni prepečeni toast. Preko svega još poslažemo na tanke listiće rezani parmezan. Uz salatu možemo poslužiti dobro ohlađeno bijelo vino.

salate @ 21:01 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 17, 2013


S A S T O J C I:

     2 srednje velike tikvice
     nekoliko kasika ulja (za przenje)
     po ukusu so i biber
     5-6 cena belog luka
     1-2 kasike sveze seckanog persuna
     po ukusu sirce


P R I P R E M A:


    1 Tikvice oljustiti pa ih iseci na komade po duzini. Posoliti ih i ostaviti ih da odstoje 20-tak minuta.

    2 Nakon 20-tak minuta ocediti ih od viska vode.

    3 U tiganju ugrejati ulje za przenje tikvica. Svaki komad proprziti sa obe strane da omeksaju. Pecene ocediti od viska ulja i redjati ih u posudu za salatu.

    4 Kada su sve pecene ostaviti ih da se ohlade, pa ih zaciniti sa solju, biberom, dodati sirce i beli luk.

    5 Posudu sa tikvicama lagano promesati ili ih okretati u posudi da se zacini fino rasporede po celoj salati.

    6 Salatu odgore posuti seckanim persun listom.



salate @ 21:28 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 16, 2013


S A S T O J C I:

     310 g tjestenine u obliku školjkica
     3 češnja češnjaka
     255 g žutih cherry rajčica
     255 g crvenih cherry rajčica
     šaka crnih maslina bez koštica
     šaka svježeg bosiljka
     2 žlice vlasca
     pola krastavca
     4 žlice vinskog octa (ili po ukusu)
     7 žlica maslinovog ulja
      morska sol i svježe mljeveni crni papar

P R I P R E M A:

Vrijeme pripreme:
    15 min

    1 Zakuhajte slanu vodu u velikom loncu. Ubacite tjestetninu i češnjak, kuhajte dok ne postane al dente (na tvrdo), ocijedite i isperite hladnom vodom. Češnjak sačuvajte za kasniji preljev.

    2 Tjesteninu preselite u zdjelu. Narežite rajčice, masline, vlasac, bosiljak i krastavac na komadiće veličine polovine školjkica i ubacite u zdjelu. Očistite češnjak od kore i zdrobite ga u mužaru ili na preši za češnjak. Dolijte ocat, ulje i začine. Zalijte salatu i dodatno začinite po ukusu.

  





salate @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 27, 2013

POTREBNI SASTOJCI

     400 g krumpira
     3 mlada luka
     10-ak crnih maslina
     100 g feta sira
  
PRELIV
    
     4 zlice čvrstog jogurta
     2 žlice soka od limuna
     4 žlice maslinovog ulja
     1 žlica peršina
       sol i papar

PRIPREMA

    1. Krumpir operite, te ga skuhajte u kori.Ocijedite ga, ogulite, narežite na komade i stavite u zdjelu.
    2. Dodajte mu nasjeckani mladi luk, masline i feta sir.
    3. U zdjelicu stavite jogurt, maslinovo ulje, sok od limuna i peršin, posolite, popaprite i dobro promješajte.
    4. Začinite salatu pripremljenim umakom, i poslužte je toplu.


 


salate @ 21:07 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 21, 2013


POTREBNI SASTOJCI:

25 dkg konzerviranog graha
1 kiseli krastavac
 2 grančice peršuna
15 dkg makarona
20 dkg kuhane šunke
ulje
ocat
1 kisela paprika
1 grančica kopra
sol
papar


NAČIN PRIPREME:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi, ocijediti je pa istresti u dublju posudu i preliti uljem. Dobro je izmiješati i ohladiti. Potom joj dodati ocijeđeni grah, šunku, papriku i krastavac narezane na kockice, nasjeckani peršinov list i kopar. Začiniti solju i paprom, preliti uljem i octom pa sve zajedno lagano izmiješati i rashladiti.

salate @ 16:44 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, ožujak 19, 2013

Potrebno je:

    500 g šargarepe
    3 kašike ulja
    1 kašičica soli
    1 kašičica šećera
    2 kašike sirćeta
    2 čena bjelog luka
    1 ljuta papričica


Priprema


Šargarepu očistiti i iseći na tanje kolutove. U šerpi zagrijati 2 kašike ulja, dodati šargarepu i dinstati na umerenoj temperaturi. Kada je šargarepa gotova, skloniti je sa vatre i ostaviti da se ohladi. Za to vreme pripremiti mješavinu od soli, šećera, sirćeta i ulja. Bijeli luk i ljutu papriku sitno isjeckati i sve zajedno dodati ohlađenoj šargarepi. Rashladiti u frižideru.

salate @ 22:25 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 14, 2013

Za ovu salatu nam je potrebno:

1/2 kg krompira
1 glavica crvenog luka
2,5 dl kisele pavlake
1 kašika peršunovog lišća
2 jaja
sirće
so

Način pripreme salate:

Krompir operite i skuhajte onako neoguljenog, a nakon što se skuha, ogulite ga i isjecite na kocke. Tvrdo kuhana jaja oljuštite, odvojite žumanca, propasirajte ih i pomješajte sa malo sirćeta, kiselom pavlakom, peršunovim lišćem i sitno isjeckanim crvenim lukom. Bjelanac sitno isjeckajte, te zajedno sa krompirom umješajte u umak koji ste pripremili od kisele pavlake. Posolite i sve dobro promješajte.

salate @ 18:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 12, 2013

Za ovu salatu su potrebni sljedeći sastojci:

1 zelena salata
2 kasike ulja
1 kasika sirćeta
mala kašika senfa
malo ulja
tanko izrezano bijelo pileće meso
crvena paprika
malo soli


  
Priprema se na sljedeći način:

Na tanjir staviti zelenu salatu preliti sa sosom (2 kasike ulja, jedna kasika sirćeta te mala kašika senfa).
Isprziti na malo ulja tanko izrezano bijelo pilece meso posuto sa crvenom paprikom, dodati malo soli, te nakon przenja, toplo servirati preko salate.

salate @ 16:24 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, ožujak 8, 2013

U vrijeme kad nema baš nekog posebnog izbora svježeg povrća, postoje takođe načini da se naprave dobra i zdrava jela.
Ovo je recept za salatu sa malo mesa i izabranog smrznutog povrća. Za ovu salatu potrebno vam je:


300 grama mesa (bilo kojeg, a preporučujem piletinu)
100 grama kiselih krastavaca,
100 grama kukuruza šećerca smrznutog,
100 grama graška smrznutog,
50 grama mrkve
1 kašika pavlake
1 kašika soli
1 kašika bibera
1 kašika majoneze
1 decilitar maslinovog ulja
1 limun

Salata se priprema na sljedeći način:

Meso skuhati u slanoj vodi, i zatim ga isjeckati u manje komadiće, kisele krastavce narendati a povrče takođe skuhati. Sve ovo staviti u jednu zdjelu te dodati 1 kašiku pavlake, 1 kašiku soli,1 kašiku bibera, 1 kašiku majoneze, 1 decilitar maslinovog ulja, te nacjediti jedan limun. Salatu servirati u tanjir, oblikovanje i dekoriranje po vašoj želji.

salate @ 17:05 |Komentiraj | Komentari: 0
Brojač posjeta
358
SALATE
Linkovi
Nema zapisa.
Index.hr
Nema zapisa.